Pohjalaatan halkeamat – home ja radon

Asunnossa ei ole maakellarin hajua tai radonia, jos pohjalaatta on kunnossa. Pohjalaatan halkeamat ja huonosti tiivistetyt läpiviennit ovat terveysriski, johon pitää suhtautua vakavasti. Yksinomaan radonin arvioidaan aiheuttavan Suomessa 300 keuhkosyöpää vuodessa. Radonin haitat kumuloituvat, joten tänä päivänä syntyville lapsille on eliniänodotteen pidentyessä syytä tarjota radonvapaa lapsuus.

Maakellarin haju

Maakellarin haju liittyy aina homehtumiseen. Haju syntyy homehtumista edeltävän biologisen prosessin aikana. Prosessin edetessä hajua tuottavat aineet pääsevät sisäilmaan. Nämä aineet voivat olla terveydelle haitallisia. Esimerkiksi sienilajisto aspergillus versicoloria tuottaa keskushermostoon vaikuttavaa sienimyrkkyä. Myrkky aiheuttaa yskimistä, keuhkoputkentulehduksia ja astmaoireita.

Vuosikorjausmestarin ohje (27.3.2008, roskakatos): "Ihmiset ovat tyhmiä, kun menevät valittamaan homeista televisioon. Nehän eivät saa taloaan myytyä."

Työpäällikkö: "Luonto on täynnä homeita".

Kaikki homeet ja niiden tuottamat aineet eivät ole vaarallisia. Maakellarin hajun syy pitää kuitenkin aina selvittää ja vika korjata viivyttelemättä. Älä ikinä perheesi terveyden vuoksi lähde mukaan rakentajan vedätyksiin tässä asiassa. Kyse on samasta asiasta kuin yleisemminkin sienien kanssa. Herkkutatteja voi syödä - valkokärpässieni on tappavan myrkyllinen. Et voi koskaan tietää sitä, että onko makuuhuoneessasi leijuva maakellarin haju "herkkutatti" vai "valkokärpässieni".

Eräät myrkyt saattavat kertyä elimistöön vuosikausia. Oireet, sairastuminen ja mahdollinen kuolema tulevat, kun myrkkyä on kertynyt elimistöön riittävästi. Yksi osakas voi sairastua vuoden sisällä – toinen sairastuu 20 vuoden kuluttua.

Radon – "ei kannata mitata"

Rakentajan viesti asunnon ostajalle on se, että radonia ei kannata mitata. Rakentajan motiivi on se, että takuuajan jälkeen radon on ostajan ongelma. Rakentaja perustelee mittauksen tarpeettomuutta sillä, että "tällä alueella ei ole radonia". Selitys tähän voi rakentajan mukaan olla esimerkiksi savimaa, jonka läpi radon ei pääse. Parketin alta löytyy kuitenkin betonia, hiekkaa ja soraa, joista vapautuu radonia vaikka maaperän läpi sitä ei tulisikaan. Suomessa asuntojen sisäilman radonpitoisuus onkin maailman korkein.

Ison toimiston isännöitsijäkin voi johtaa maalikoista koostuvaa hallitusta harhaan: "Isännöitsijän mukaan kaikki tontilla oleva radon on tuotu sinne talojenrakentamisen aikana. Näin ollen radonin voisi ajatella loppuvan ja imurit voitaisiin sammuttaa". Säteilyturvakeskus (STUK): "Täyttömaan radonpitoisuus ei vähene lainkaan rakennuksen elinaikana, koska radonin lähtöaineen 238U:n puoliintumisaika on 4,5 miljardia vuotta."

Radon kuuluu havaita ja reklamoida takuuaikana. Radon on hajuton, väritön ja mauton radioaktiivinen kaasu, jonka voi havaita vain mittaamalla. Mittaus tehdään lämmityskauden eli marras-huhtikuun välisenä aikana. Mittausaika on yli kaksi kuukautta. Tilaa radonmittauspurkit osoitteesta:

https://stuk.fi/radonin-mittaaminen.