Kylpyhuone

Ruma silikonisauma – mitä alla?

Kylpyhuone_vesieriste.jpg

Osakas vaati korjattavaksi 1,5 cm leveän silikonisauman saunan oven kohdalta. Rakennuttaja järjesti paikalle laattamiehen. Laattamies irrotti ensimmäisen laatan ja totesi, että "ei voi olla totta". Jostain syystä vesieristeenä käytettyä mattoa ei ollut nostettu seinälle. Matto loppui kahden sentin päähän seinästä välittömästi suihkunurkkauksen vieressä!

Vuosikorjausmestari kieltäytyi tulemasta kahta metriä lähemmäksi asunnon ulko-ovea ennen kuin todisteet oli hävitetty. Myöhemmin valokuvista rakennustoimiston toimitusjohtaja kykeni näkemään, että vesieristematon sijasta oli käytetty siveltävää vesieristettä – paikalla käyneistä ammattilaisista kukaan ei kyennyt tätä asiaa toteamaan.

Tilavaraus pyykinpesukoneelle?

Kylpyhuone_allas.jpgRakennustapaselosteen mukaan pesuhuoneessa on pesukoneliitäntä ja tilavaraus päällekkäiselle kuivausrummulle sekä pyykkikaappi. Rakennuspiirrustusten mukaan altaan ja pyykkikaapin välinen etäisyys on yli 60 cm.

Pesualtaan ja pyykkikaapin välinen etäisyys oli 59 cm. Osakas vaati allasta ja peilikaappia siirrettäväksi niin, että pesukoneelle on piirrustusten mukainen tilavaraus. Vastaava työnjohtaja ilmoitti tiukasti, että mitään ei siirretä. Osakas ilmoitti, että kyllä muuten siirretään. Allasta siirrettiin ja reitetyt laatat vaihdettiin uusiin.

Vettä lattia- ja seinälaatan välisessä raossa

Suihkunurkkauksen silikonit irtosivat alle vuoden asumisen jälkeen. Syynä oli se, että lattia- ja seinälaatan väliin oli jäänyt jopa 10 mm x 10 mm rako. Rakoon kertyi vähäiselläkin käytöllä niin paljon vettä, että vesi ei ehtinyt kuivua. Lattialaattojen alla oli runsaasti kosteutta 10–15 cm etäisyydelle ulkoseinästä vähäiselläkin suihkun käytöllä.

Rakennuttaja yritti päästä ongelmasta eroon yhden asunnon osalta vetoamalla tehtyyn tavarantarkastukseen. Tavarantarkastaja tarkensi tehtävänantonsa taitavasti niin, että hänen ei tarvinnut ottaa asiaan kantaa omassa raportissaan. Lopulta virhe kuitenkin korjattiin.

Kopisevat laatat

Kylpyhuone_reika.jpgLattialaatat eivät saa kopista lainkaan ja seinälaatoistakin vain muutama. Kopiseva laatta voi tarkoittaa sitä, että laatta ei ole koko alaltaan kunnolla kiinni laastissa tai laasti ei ole kunnolla kiinni vesieristeessä.

Kopiseva laatta eli "kopo" voi tarkoittaa myös sitä, että vesieriste on irti alustastaan. Tavarantarkastaja totesi raportissaan (27.11.2008) seuraavaa:

Huoneiston pesuhuoneessa saunan oven vieressä oli käytännöllisesti katsoen koko laattarivi "kopo". Rakenteita purkamatta ei voitu selvittää, oliko vedeneristysmatto irti alustastaan vai laatta/laasti irit vedeneristysmatosta.

Rakennuttaja tulkitsi tavarantarkastajan raporttia niin, että saunan oven vieressä oleva pystyrivi vaihdetaan. Osakas tulkitsi asian niin, että jokainen kopiseva vaakarivi vaihdetaan. Alustastaan irronut vesieristematto korvattiin siveltävällä tuotteella ja samalla korjattiin hanan vierestä kuvan esittämä reikä.

Vuotavat hanakulmat?

Kylpyhuone_mansetti.jpgTarvittiin kaksi vuotta kalenteriaikaa ja yli kymmenen käyntikertaa ennen kuin selvisi, mistä vesi tuli vaatehuoneessa olevaan vesimittarikaukaloon – vesi tuli suihkusta. Bordi oli asennettu samalle korkeudelle kuin hana niin, että mansettia ei voinut ruuvata kiinni tiukasti seinää vasten.

Mansetti ohjasi seinää pitkin valuvaa vettä hanakulmaan. Hanakulmasta vesi valui suojaputkea pitkin vaatehuoneeseen. Hanakulman ja vesieristematon liitosta ei ollut tiivistetty, joten vettä pääsi myös vesieristematon ja kuivaksi tarkoitetun seinärakenteen sisälle.